Press

CV Hans Åkesson
CV Hans Åkesson Dirigent
CV Hans Åkesson Conductor
CV Hans Åkesson – musiker, dirigent, arrangör
 
   

 

Pressröster

”Lindberg hade valencianaren Ricardo Casero som partner, och lämnade i detta stycket över dirigentpinnen till Hans Åkesson, ensemblens klarinettist. Här skapades en alldeles magisk atmosfär av alldeles astronomisk art.”

Heraldo de Aragon JAVIER SAYAS (27/02/2006)
 
”Arian ur Maskeradbalen, en opera som handlar om mordet på Gustav III 1792, men hade premiär 1854, har en komplicerad melodi och är krävande där Loa Falkman verkligen visade vilken kunnighet han besitter i sångteknik. Fint samspel mellan dirigenten Hans Åkesson, orkester och sångare.”
 

”Gotlandsmusikens blåsorkester, under ledning av Hans Åkesson, bjöd tillsammans med Loa Falkman på en storslagen konsert. En rad ouvertyrer bidrog till det, inte minst den inledande festouvertyren av Dmitrij Sjostakovitj - en påminnelse om att det inte bara är Mozart-år 2006.”
(Gotlands Allehanda jan-06)

 

”Förmodligen har han därför betytt en hel del för Skellefteå Musikkår, som för kvällen också växlar friskt mellan marschmusik, storbandsswing, Romans Drottningholmsmusik och Gershwins "An American in Paris" som man får plus i kanten för. Sammanhållet, inlevelsefullt och dynamiskt.”
(Norra Västerbotten 2006-02-07)

 

”I "Shit också!" anar man också en nästan besinningslös vilja till att få opera att tala till oss, att visa hela hjärtat. Och till att få den att framstå i hela sin makalöst sammansatta egenart. Som en scenkonst, här och nu.” 
(DN 12 mars-07)  

 

”… Hans Åkesson spelar ett av sina bästa solon, med mjuk och luftig ton.
Han är en spännande improvisatör men det som imponerar mest med Skelleftesonen Åkesson är nog ändå hans mångsidighet och förmåga att så obehindrat växla mellan stilar.”

(Norra Västerbotten 2006-02-07)

 

”Åkesson och Lundin hör man sällan på jazzens nationalscen, här spelade de överdådigt.”
(SVD 30/8-00)

 

”Dagens stora överraskning var förstasaxofonisten Hans Åkesson, en oförtjänt anonym man (fram till nu) som mycket förtjänstfullt efterträdde legenden Herb Geller från förra Galore-uppsättningen.”
(Nya Ludvika tidning 15/4-98)

 

”...bandet bjöd på tätt och skönt ensemblespel och Hans Åkesson lirade sopransax av hög klass.”
(ÖA 21/9-00)

 

…storbandet och Bailey avslutade med bopklassikern Groovin High. Utsökt spel av såväl ensemblen som solospelande duon Bailey och Åkesson, denna gång på tenor.”
(ÖP sept-00)

 
”Hans Åkesson glänste i ’Indian Summer’ ” (ÖP aug-00)
 

”Altsaxofonisten Hans Åkesson har utvecklats till en mogen solist. Hans språk är tekniskt avancerat utan effektsökande överdrifter.”
(NV 91.01.22)

 

”…en tydlig utveckling av saxofonspelet, där Lee Konitz någon gång skymtar i spelets allmänna anda, men en egen, rätlinjigt musikalisk solistpersonlighet ändå hörs mest i ett åthävefritt, men mycket tilltalande uttryckssätt.”
(Johnny Olsson NWT 92.09.21)

 

”… Det gäller även Hans Åkessons briljanta tolkning av balladernas ballad ”Body and Soul”. Hans sköna altsaxklang och frasering är en spännande blandning av Lee Konitz svala ton och Cannonball Adderleys febriga sound. Åkesson är en framtidsman som även till och från kan höras med sånggruppen Octavox som Radiojazzgruppen. Han är även en fin låtskrivare med flera alster i mappen, bl.a. Head and Heart, A Piece of Cake, New Winds.”
(Sundsvalls tidning 9/2-95)

 

”Hans Åkessons snygga saxsolon och basisten Anders Löfgrens följsamma spel är det man minns allra bäst.”
(NV 29/5-01)

 

”Hans Åkesson spelar flytande med bärig ton, avrundad med lätt vibrato på samma sätt som saxofonisten Bud Shank en gång förgyllde Puerlings egen musik.”
(VK 29/5-01)

 
”Sångkrafts möte med Hans Åkessons kvartett blev succé.”(VF 28/5-01)
 

”Åkesson ingår även som tenorsångare i Octavox men visade här oanade talanger som saxofonist. Han skapade ett härligt sound tillsammans med Jan Allans trumpet och inte minst i ’Visby vals’ imponerade de fyra musikerna.”
(Gotlands Allehanda juli-89)