Musiker

”Snyggare ton har inte hörts i Sverige sedan salig Rolf Billbergs dagar.”


Hans Åkesson växte upp i ett hem med mycket sång och musik. Som nioåring började han spela piano, men övergick efter några år till klarinett.
Som 17-åring började han på Framnäs folkhögskola där han studerade klarinett för Curth Forsberg. Studierna fortsatte på musikhögskolan i Piteå där han tog examen 1982. Mellan 1983 och 1997 arbetade han som klarinett-
saxofon- och ensemblelärare i kommunala musikskolan i Tumba söder om Stockholm. Parallellt med detta frilansade han som musiker. 1987 var han med och startade vokalgruppen Octavox (IMOGENA IGCD 013) som turnerade flitigt och ofta framträdde i radio och TV. Han är sedan 1993 anställd som klarinettist hos Stockholms Läns Blåsarsymfoniker.

 

”Största överraskningen var Hans Åkessons tenor och sopranspel. Han är ju annars mera känd som en av landets yppersta altsaxofonister.”

 

Musiker (urval):
Vikarierat som klarinettist i Kungliga Hovkapellet, som saxofonist och klarinettist i Kungliga Filharmoniska Orkestern, Norrlandsoperans orkester och Uppsala kammarorkester.
Ofta anlitad av SAMI Sinfonietta som klarinettist.
Hösten 2005 två veckors turné med Piteå Kammaropera och operan Powder her face av den uppmärksammade tonsättaren Thomas Adès (kl, sopsax, baskl och bassax!)
Solist i bl a Mozarts klarinettkonsert vid ett flertal tillfällen.
Mängder av kammarmusik i landets många kyrkor.
Teatermusiker i Miss Saigon och Annie på Göta Lejon.
Spelat i de flesta professionella storband i landet, inklusive Radiojazzgruppen.
Saxofonsolist med olika orkestrar, bl a Gotlandsmusiken och SLB.
Har i olika konstellationer spelat med bl a Alice Babs, Arne Domnérus, Bengt Hallberg, Georg Riedel, Putte Wickman, Lars Jansson, Rigmor Gustafsson, Joakim Milder, Victoria Tolstoy, Magnus Lindgren, Benny Bailey, Clark Terry.
Under säsongen 2002 – 2003 anlitad som förstesaxofonist och repetitör för Visby storband, under Bernt Eklunds tjänstledighet.
Fast medlem i Jan Allans oktett (TRCD 9804) och Nils Lindbergs ”Saxes Galore”
(PROPHONE PCD 052) (PROPHONE PCD 062).


Övrigt:
Var mellan 1987 och 1994 medlem i och musikalisk ledare för sånggruppen Octavox
(IMOGENA IGCD 013), för vilken han också skrev många arrangemang.
Har, på uppdrag av Verbum, producerat och arrangerat en skiva med musik för påsktiden för barnkör, blandad kör och instrumentalensemble.