Arrangör

Redan som 12-åring skrev Hans Åkesson sina första musikstycken och arrangemang, och som 15-åring ledde han sin första sånggrupp för vilken han både skrev och arrangerade musik.
I kommunala musikskolan i Skellefteå kom han i kontakt
med andra blåsare och bildade en brassensemble som han skrev musik för och dirigerade.
17 år gammal började han på Framnäs folkhögskola utanför Piteå, där han hade kontrapunkt som huvudämne. Senare på Musikhögskolan fortsatte han att studera komposition och arrangering vid sidan om sitt klarinettspel. Ett arrangemang som är vida spritt från den tiden är ett körarrangemang av Duke Ellingtons Come Sunday. Arrangemanget finns utgivet på Gehrmans förlag och finns i ett flertal inspelningar.
Hans var mellan 1987 och 1994 medlem i och musikalisk ledare för den uppmärksammade vokalgruppen Octavox, där flertalet arrangemang kom från Hans Åkessons penna. (IGCD 013). Ett par av dessa arrangemang finns också arrangerade för sånggrupp och storband.

De arrangemang Hans skriver kommer oftast ur de musikaliska sammanhang han är verksam i. Som t.ex. A Piece of Cake för Jan Allans oktett (TRCD 9804) , Laird Baird och Grand Central för fem saxar och rytmsektion, och On A Clear Day för storband.